Biografie John Enter

John Enter is een Nederlandse entertainer die z’n carrière ruim 40 jaar geleden begon als bandparodist. In de loop van de jaren ontpopte hij zich ook als zanger en boekte grote successen met oa. ‘Drie haren op de borst’ en ‘Jehtzt geht loss’. John werd als John Kamphuis geboren in Almelo. Als klein kind zag hij zijn toekomst in de Twentse plaats Enter liggen. Daar is hij uiteindelijk naartoe verhuisd en woont er nog steeds.  

Kleine John zag in zijn jongere jaren André van Duin optreden bij een timmerfabriek in Enter en was meteen verkocht. John wist toen al als 11 jarig jongetje: “Dat wil ik gaan doen!” Bandparodie werd zijn grote passie. John begon kranten rond te brengen om wat geld te sparen. Ook kreeg hij hulp van zijn beste fans, vader Betse Gerre en moeder Alberdine de Vries. Van deze fans kreeg John dat beroemde ‘instrument’, een bandrecorder. Hiermee begon het met liedjes opnemen en het plakken op band.

Beetje bij beetje kwamen de optredens binnen en bij talentenjachten in den lande was hij altijd eeuwige tweede, net als Joop Zoetemelk bij de tour de France. Later begon hij ook zijn eigen teksten te schrijven en de allereerste single ‘Het kump wà terechte’ verscheen in 1982. Deze echte Twentse meezinger bleek een schot in de roos. Meerdere singles volgden en John ging na enige tijd samenwerken met Ron. Het duo John & Ron was geboren. Dit duo treedt echter alleen nog op in Duitsland tijdens het carnaval.

Als solozanger beklom John opnieuw meerdere malen de hitparade ‘Boven op de berg’, ‘3 witte duiven’, ’Het kontje’, ‘Hoenapaloe’, ‘Glas Omhoog’, ‘Mama Myjer’ en ‘Het Sopje’. Ook op de landelijke- en regionale televisie was de zanger bekend aan zijn blauwe jas en opvallende blauwe mutsje, regelmatig te bewonderen bij de TROS, Veronica, RTL, SBS6, RTV Oost TV Brabant. Daarnaast verwierf hij een aantal noteringen in de TV Oranje Top 30 en de RADIONL hitlijst.

John treedt nog steeds met z’n bandparodie op, maar is ook als zanger zeer actief. Bij buurt- en dorpsfeesten -feesttenten, zomerfeesten, dancing, Après-ski,  vrijgezellenfeesten, jubilea, reünies, carnaval en bruiloften.

Hoe dan ook: fleur en gezelligheid brengt John Enter in elke zaal!